Vacances a Suècia 2019: Linköping i Skaraborg

Havent viatjat al Japó al juny, el pla per aquest any era fer-li el salt a Suècia i dedicar la segona part de les vacances a fer visites de proximitat.

Les circumstàncies, però, van ser que l’Ada va ser admesa a la Universitat de Linköping, situació que ens va brindar l’excusa perfecta per acompanyar-la. I, ja que hi érem, allargar uns dies les vacances allà.

Va ser doncs al juliol que vam agafar a corre-cuita els bitllets d’avió, el cotxe de lloguer, l’stuga… Res a veure amb una planificació més calmada per optimtzar preus tot i que, afortunadament, viatjar a finals d’agost suposa unes tarifes prou raonables, sobretot a nivell d’allotjament.

El pla va ser, per una banda, visitar Linköping però centrant-nos en les gestions que calia fer i, de l’altra, saldar el deute pendent amb Lidköping (no ens confonguem, eh?!) que justament queda a mig camí entre Linköping i Göteborg.

Malgrat la (relativa) improvisació, crec que recordaré aquest any com un dels millors a Suècia (pels llocs que hem visitat però també – per fi! – pel bon temps, excepcional) i situant-se Skaraborg a la primera posició de zones preferides.

Linköping

A Linköping hi anàvem sobretot a fer gestions: prendre les mides a la ciutat, conèixer els campus universitaris, familiaritzar-nos amb el transport, comprar una bici (allà tothom va en bici!) i acabar de tancar el màxim de temes abans de deixar l’Ada allà.

El Dani ja farà un post al seu blog sobre què suposa anar a estudiar a una universitat sueca (i sobretot els avantatges que té), que aquí no ve al cas.

A Linköping ja hi havíem estat l’any que vam visitar Öland i Kisa, on simplement hi volíem tornar el cotxe però que, per casualitat, vam topar amb el Gamla Linköping, una de les atraccions de la ciutat.

Aquest any hi vam anar directes des d’Arlanda (l’aeroport principal d’Estocolm), i els aproximadament 250km de viatge en cotxe fins allà es van fer llargs, sobretot perquè vam enxampar la congestió de les “rondes” a l’hora que la gent surt de treballar a l’àrea d’Estocolm. Ja ho veieu, a tot arreu hi ha caravanes… brrr…

Linköping és una ciutat mitjana, com moltes altres, però té la peculiaritat que dels seus 100.000 habitants, 20.000 són universitaris. Amb tants estudiants, la ciutat estava invadida per grups de nolles (novatos) que dediquen la primera setmana a fer tota mena d’activitats pintoresques arreu de la ciutat. Tot un espectacle.

Carrer de Linköping
Linköping centre

A banda dels estudiants, impressiona veure com es tracta d’una ciutat en creixement accelerat. Hi ha barris sencers nous de trinca (i molt moderns, com el de Valla, just al costat del campus principal), i d’altres que ben aviat ampliaran els límits. I no és únic de Linköping, aquest fenomen de la construcció l’hem vist a d’altres ciutats mitjanes del nostre periple.

Resposant a unes hamaques de Valla
Molt xulo, Valla!
Aparcament de bicicletes en dos nivells a Valla
Bicis a Valla

El llac Tåkern

Com que ja havíem voltat força per Linköping, vam anar a explorar la natura que el rodeja.

Vam decidir acostar-nos al Tåkern, un llac petitet just al costat del segon llac més gran de Suècia, el Vättern.

Vista del llac Tåkern
El Tåkern
Una altra panoràmica del llac Tåkern
El Tåkern

Que resulta que està farcit d’ocells que hi fan estada. Sense pretendre-ho, aquest any el nostre viatge estaria marcat per l’ornitologia.

Com a tots aquests indrets hi ha el Naturum que, com ja he explicat en alguna altra ocasió, vindrien a ser centres d’interpretació de la natura, amb fantàstics edificis que allotgen exposicions molt didàctiques sobre la natura que els envolta.

Edifici del Naturum
El Naturum, amb la teulada feta de canyes
Molt xulo el Naturum!

A banda del Naturum vam fer una passejada gairebé circular, no gaire llarga i com sempre molt ben marcada, travessant aiguamolls i veient (una mica de lluny) els ocells que l’habiten.

Camí de fusta sobre els aiguamolls
Passant per sobre les aigües
Barca sobre vegetació
Primer pla d'una libèl·lula
Una libèl·lula molt tranquil·la, n’hi havia moltíssimes!

Skaraborg

Passats tres dies a Linköping, havia arribat el moment de deixar l’Ada i continuar amb el nostre viatge.

Anys abans, m’havia fet prometre que tornaríem a Lidköping, i aquest any me les vaig manegar per trobar una stuga relativament a prop. Concretament, a Ingatorp, un (no-sé-si-arriba) poble situat 15km al nord de Falköping i a 40km de Lidköping (sí, molts köpings, aquest any, cal estar atents!).

Exterior de la stuga
La nostra stuga a Ingatorp

El que no sabia és que aquesta stuga està al costat d’un dels llacs amb més renom per veure ocells, el Hornborgasjön, simplement havia pensat que era un de tants llacs a Suècia. L’ornitologia ens perseguia.

El que tampoc sabia és que la zona que queda delimitada entre el Vänern i el Vättern, els dos llacs més grans de Suècia, s’anomena Skaraborg. Ara ho tinc ben fàcil quan em preguntin per la meva zona preferida de Suècia.

El llac: Hornborgasjön

Doncs bé, un cop instal·lats a la nostra stuga d’Ingatorp, la primera excursió vas ser a allò que teníem més a prop: el llac.

Visita similar a la del Tåkern: estava ple d’ocells, vam fer-hi una caminada circular i vam visitar el Naturum, molt acollidor i amb molt bones vistes dels voltants.

Edifici del Naturum de Honborgasjön
El Naturum de Honborgasjön
El Naturum del Hornborgasjön amb el paisatge que l'envolta
El Naturum del Hornborgasjön
Camí de fusta que duu al llac
Camins de fusta
Passejant pel camí
Pel camí

El més maco de la zona, però, va ser llevar-se cada matí i arribar cada vespre a l’stuga i contemplar el cel inundat d’oques i ànecs que passaven volant en formació.

Edificació amb la teulada de palla
Durant la ruta que vam fer

Läckö slott i Hindens Rev

El dia més aprofitat a Skaraborg va ser el que vam pujar fins a una mena de península que queda just a sobre de Lidköping.

Allà, a la part de dalt de tot, que de fet és una illa (ho he descobert ara) que es diu Kållandsö hi ha un castell medieval que val molt la pena visitar-lo, el Läckö slott.

Vista frontal general del Lackö slott
El Lackö slott

Casualment, vam arribar just a l’hora per fer la visita guiada i, si normalment ja és un embolic seguir el fil de totes les mans per les que passa una propietat d’aquest tipus des dels seus orígens fins ara, si hi afegim que la visita era en suec, vam tenir garantit un cacau mental de noms, hereus, compradors i usos. Ho sento, però no us en puc donar més dades.

Sala senyorial amb un tapís de fons
Una de les sales del castell
Escales amb porta al fons i paret dibuixada
Totes les parets estan decorades amb dibuixos
Finestra per on entra el sol i projecta la seva ombra
I la llum tan especial
Vista lateral del castell, des de l'altra banda del llac
Iniciant la passejada posterior

El cas és que és molt interessant visitar-lo, tant per dins com per fora. L’entorn és magnífic. I també hi ha un Naturum ben acollidor.

Vista exterior del Naturum, amb tarima i escales de fusta
El Naturum del costat de Läckö slott

Un cop feta la visita, vam aprofitar que feia un dia esplèndid per fer la volta a una mena de camí de ronda que sortia d’allà al costat. Talment com la Costa Brava, amb pins i pinassa (i una petita serp), en aquest cas amb vistes al llac, que sembla un mar de tan gran que és.

Es feia l’hora de dinar i ja teníem localitzada una gästgiveri (paraula clau per bons dinars) que en aquest cas era el restaurant del camp de golf, el Läckö Golfklubb. I, efectivament, vam dinar la mar de bé i per un preu ben mòdic.

Interior de la gästgiveri
La gästgiveri de Traneberg

Hindens rev

Un cop peixats, vam consultar el mapa per trobar una activitat per la tarda.

Ens va cridar l’atenció un tros de terra llarg i prim que s’endinsava al llac. I curiosos com som vam agafar el cotxe i hi vam anar a treure el nas.

Captura de Google Maps on es veu el Hindens Rev
Veure el mapa a Google Map

Allò que al mapa del mòbil semblava una punta allargada es va convertir en un camí ben estret que acabava en un parking on vam deixar el cotxe i des del qual per arribar a la punta final calia fer 4 km a peu.

I va resultar que el lloc en qüestió té un nom, Hindens rev, fa cinc kilòmetres de llarg i és una reserva natural.

Si aneu per la contrada no us ho perdeu. Tant pel camí, que sovint pots veure el llac a banda i banda, com per arribar a la punta final, que sembla que estiguis ben bé al mig del llac. Té un punt místic, aquest lloc.

Dani mirant a l'horitzó sobre unes pedres
A la punta
Dani fent Mindfulness sobre una pedra
Un bon lloc pel mindfulness
Aigua totalment transparent amb fons de pedres
L’aigua no es movia
Vista del llac amb pedres en primer terme i vegetació al fons
Pel camí
Torre de fusta
De tornada

Una mica com el pont del petroli, però a lo bèstia 🙂

Les ciutats

A banda de Linköping, aquest any vam fer una bona repassada a les ciutats de la contrada.

Skara

Encara que avui en dia és una ciutat més aviat modesta, Skara dona nom a la zona i, com us podeu imaginar, en el passat tenia una importància que en l’actualitat ha quedat molt rebaixada.

El principal senyal d’aquesta capitalitat el veiem en la catedral, imponent, que, si bé el que veiem és gòtic, segons la Wikipedia té els seus orígens en el segle X.

Vista general de la façana de la catedral de Skara
La catedral de Skara

A banda de la catedral, a Skara vam visitar un recinte ben curiós, el de la Universitat (aquest any estem especialment receptius a aquest tema), on hi ha els estudis de veterinària. Allà, ens va fer especial gràcia veure la zona de l’hospital de cavalls, amb les seves urgències, tot proporcional a la mida de l’animal, és clar.

Exterior de les urgències de l'hospital de cavalls
Les urgències de la clínica de cavalls
Vista exterior del museu de veterinària
El museu de veterinària

Skövde

Skövde ens va sorprendre per gran. El que ens pensàvem que seria un poblet va resultar ser més gran, prou bé. Vam dinar a un restaurant indi, vam fer un volt i vam anar a visitar el recinte de la Universitat.

Vista general de la plaça principal de Skövde
La plaça major de Skövde

En aquest cas el campus de la universitat era minúscul comparat amb el de Linköping, però tot molt nou i molt cuidadet.

Façana d'un dels edificis de la Universitat
La Universitat
Un altre dels edificis de la universitat

Falköping

La ciutat que ens quedava més a prop de l’stuga i, per tant, el lloc lògic per aprovisionar-nos era Falköping.

Per algun motiu havia pensat que seria una ciutat relativament gran, però la visita que hi vam fer ja ens va donar a entendre que no era ben bé així. Una ciutat tirant a petita.

Lidköping

Si l’anterior vegada em vaig quedar amb ganes de visitar Lidköping amb calma, aquesta ho vam fer sense presses, i corroborant que si algun dia em perdo (a l’estiu, això sí), potser em podeu trobar aquí.

Té alguna cosa especial.

Façana de la Konditori, amb el rètol
Val la pena anar-hi només per veure aquesta konditori
Façana posterior de la konditori
Llàstima que estava en obres…
Carrer de Lidköping, desèrtic
Jo hi veig el rodatge d’alguna sèrie, aquí
Vista frontal de l'estació de L'idköping
L’estació
Edifici del Stadshuset
Stadshuset
Exterior de dues cases antigues
Una zona on hi conserven les cases antigues
Vista del canal amb unes flors en primer terme
Un canal

Åsle Tå

A prop de Falköping vam trobar-hi Åsle Tå, un poblat que es conserva tal i com era als segles XVIII i XIX.

I les casetes per dins recreen els ambients que hi havia en aquella època.

Camí amb cases baixes a banda i banda
Les casetes d’Åsle Tå. Era l’últim dia i plovia…
Interior d'una de les cases
Un dels interiors
Interior amb una figura d'una dona vella asseguda al fons
Els personatges feien mitja por…
Interior d'una casa amb una butaca i un rellotge de peu
Una casa benestant

Gudhems kloster

I l’altra visita que ens quedava a prop era el convent de Gudhem, em ruines però que permet fer-se una bona idea de com era.

Arc amb un arbre al mig
Vista lateral d'una pare amb arcs
Detall d'una finestra
Vista de l'església i el cementiri
Ara al costat hi ha l’església i el cementiri

Bonus track: Bovallstrand

Com sempre que anem a Suècia, per poc que les distàncies ens ho permetin ens escapem a veure uns amics a la Västkusten (la costa oest). Aquest any ens quedava a un parell d’hores, per tant, cap allà que vam anar.

Vam aprofitar per cuinar-los una paella com cal, això sí, amb oli de colza, que aquí el tenim censurat però allà és producte de proximitat, i amb succedanis de calamars, sípia i companyia, que vam badar i sent dilluns la peixateria del poble estava tancada.

Doncs bé, al vespre vam escapar-nos a fer un volt per algun dels pobles costaners del voltant, i va donar la casualitat que vam anar a parar a Bovallstrand, que diria que no hi havia estat mai.

I resseguint la costa, vam arribar a uns banys públics on vam contemplar una (llarga) posta de sol. Màgica.

Pla general amb l'aigua en primer terme i el poble al fons
Bovallstrand
Vista del mar amb persones damunt un trampolí
Nen a l'aire mentre es llança d'un trampolí de fusta molt alt
Dani sobre una pedra en postura de meditació amb el sol al fons
Vam estar gairebé una hora esperant que el sol s’amagués
Mar amb el sol acabat de posar
Fi

Teniu la resta de fotos a l’àlbum de Suècia 2019

One thought on “Vacances a Suècia 2019: Linköping i Skaraborg

  1. Super. Una descripció força gràfica d’aquest viatge de acompanyament a l’Ada, ampliat de manera improvisada.
    Felicitats Anna pel text i les fotos.
    Jordi.

Comments are closed.