Enquestes

Quan anava a l’escola, de l’assignatura de matemàtiques el que pitjor se’m donava era l’estadística. Suposo que era degut a que la feiem a corre-cuita abans d’acabar el curs, per tancar el temari a marxes forçades. Difícil no era, però amb la calor i les presses mai vaig acabar de sentir-m’hi còmoda.

Potser per això, potser perquè veig que no canvien res, no entenc quina utilitat poden tenir les enquestes.

Ahir sona el telèfon a les 8 del vespre, un número privat. Una senyora estranyament amable i amb una veu perfectament modulada em vol fer una enquesta per La Caixa. No tinc pressa i accepto contestar-la. Em preparo mentalment per quan em pregunti si tinc alguna queixa. Li diré que no m’agrada que m’enviin targetes que no he demanat, i que van acompanyades per una carta impresa en tinta plata, que em sembla una actitud molt poc ecològica per part de La Caixa i que senzillament, no cal.

Però la cosa no va per aquí: primer em pregunta quina és la meva oficina habitual. Per a mi, habitual significa que hi vaig dos cops l’any, un al juny per la renda i un al desembre per posar les llibretes al dia. Però no em diu amb quina freqüència la visito, només si hi he anat alguna vegada en els últims tres mesos: sí, en una de les meves dues visites anuals, concretament la de la renda. Però només li dic que “sí”.

Em fa valorar de l’1 al 10 la neteja, el personal, el temps d’espera, l’atenció personalitzada… I jo tot ho valoro en funció del dia que vaig anar a pagar (per què sempre em toca pagar?!) la renda, una valoració segurament molt diferent a la d’un dia que anés a buscar un barnús dels punts estrella. No em dóna opció a matisos. Al meu cap comencen a ballar els números tan bon punt diu la primera paraula de la pregunta. La nota es va ajustant a mida que avança, i quan acaba no trigo ni un segon: 7! 6! 5! 6!

Al final, mentre em dóna les gràcies, me n’adono que li he posat més d’un 6 de mitja. És la nota global que li volia donar? I la meva queixa de les targetes que no vull, a quina pregunta corresponia? He dit que l’oficina està força neta… però, això inclou el caixer durant el cap de setmana?

Potser jo sóc lenta de reacció o no tinc les coses clares, però si ara em tornéssin a fer l’enquesta segur que canviaria moltes coses. O no, perquè tampoc crec que la meva resposta faci canviar res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.