Tecnologia làser

Ja fa molts anys, potser massa, que un bon reclam publicitari és que la tecnologia emprada en un procés sigui làser. Et treuen les varius amb el làser, t’operen de la vista amb làser, hi ha impresores làser… Qualsevol producte que dugui l’afegitó làser incrementa de manera immediata la seva qualitat. Ei, que és làser.

Potser degut a que sóc de lletres, mai m’he parat a pensar què és exactament això del làser. Em sona a una tecnologia futurista del passat. LÀSER. Uhhh… Recordo que a l’escola ens van fer llegir un llibre: Oscar, Kina y el Láser, de la Carmen Kurtz i, que com sempre em passa, no recordo de què anava. Però era supersònic, això sí. Com la kriptonita.

Però poca cosa més en sé. I m’imagino que bona part de la població està al mateix nivell que jo.

Del que sí que en sé una mica més és de digital, que a nivell publicitari ha entrat en competència amb el làser. I em sembla absurd que facin servir el terme digital per incrementar vendes. Avui en dia tot el que no és làser és digital. I el que és làser, és làser i digital, el no va más. És digital… i què?

I és que el digital no necessàriament ha de voler dir major qualitat. La resolució d’una càmera analògica és infinitament millor que una de digital (bé, infinitament tampoc), un video o audio en format digital segons com estigui comprimit pot tenir molta menys qualitat que un d’analògic. Què té de bo, doncs? Que no es deteriora amb el pas del temps? Que no existeix diferència entre original i còpia? Això vol dir major qualitat? Potser sí, però igual que amb la tecnologia làser, dubto que ningú s’hagi parat a pensar què significa realment. És làser, és digital, i immediatament, és millor.

2 thoughts on “Tecnologia làser

 1. Doncs jo explico que és el laser, a veure si em surt..

  primer de tot el laser no és digital!!!

  És simplement un feix de llum amb una particularitat, està en cohèrencia, de manera que la llum no és dispersa com la llum natural, de manera que, en principi no s’atenua la seva potencia amb la distància (al menys al buit), per això els americans estàn investigant seriosament la posibilitat de fer armes a satelits que enviin feixs de làser a alta potencia a qualsevol punt de la terra!.
  On hi ha làsers?, doncs a tots els lectors de DVD, CD-ROM CD-audio, etc.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Laser

 2. Jo és que continuo sense entendre com un feix de llum que no s’atenua en el buit pot ser tan atractiu. Que potser és una cosa estupenda, però per a un usuari normal i corrent… el làser és com la paraula màgica que li fa decidir la compra, sense saber què vol dir realment. I ara està passant el mateix amb el digital: si és digital és millor, i no sempre és exactament així!!! No hi ha cap mena de reflexió, és immediat.

  I ok, el làser no és digital, però hi ha productes que els venen com a làser digital (només cal mirar el Google), i em sembla pur màrketing.

Comments are closed.