Les Tres Xemeneies de Sant Adrià

Vista llunyana de les tres xemeneies, amb un solar abandonat en primer terme. Foto en Blanc i negre

Últimament agafo sovint la bici per anar a Badalona.

I quan passo per sota la tèrmica de la Fecsa de Sant Adrià, baixo el ritme i admiro la grandiositat de les tres xemeneies però també del que les envolta. És impressionant.

Si no hi heu estat mai, agafeu el tren que va Mataró o Blanes i baixeu a Sant Adrià o el tramvia que surt de la Vil·la Olímpica i passa per Glòries i el Fòrum i baixeu també a Sant Adrià, l’última parada.

Just allà podreu contemplar la majestuositat de les tres xemeneies.

Des de l'altra banda, el complex de la tèrmica de Sant Adrià. Es veuen les dues xemeneies baixes de Badalona i dues de les altes. Foto en Blanc i negre

Doncs bé, l’altre dia em va agafar la nostàlgia fotogràfica… i em vaig plantejar si podria fer una sessió de fotos a dins… Ho he buscat per Internet, sembla que hi ha gent que hi ha fet visites, però el que he acabat trobant és que el gener de 2008 (en 6 mesos!!!) deixaran de funcionar les xemeneies i que s’estan plantejant si conservar-les o destruir-les! Sembla que faran un referèndum a Sant Adrià perquè sigui el poble qui decideixi.

No cal que digui que sóc la més ferma defensora de les torres. Formen part del paisatge de la meva infantesa quan li demanava al meu pare que anéssim “per la via” fins a Badalona, i de més gran quan vaig estar retratant la zona i, per tant, descobrint-la.

Llegeixo que el complex de la Fecsa és una barrera a la platja… i em sembla que això només ho pot dir qui no hi ha estat mai, perquè de platja n’hi ha des de Sant Adrià fins Badalona sense interrupció, i les xemeneies són grans, però es voregen en un tres i no res. Em sembla absurd… el Fòrum sí que s’ha convertit en una barrera a la platja!!!

Per no parlar del port de Badalona, que no sabria com definir-lo… No està malament però no té cap encant. I menys les vivendes que han fet just davant la platja. Totes les fàbriques en ruïnes que vaig tenir la sort de fotografiar just abans de desaparèixer s’han convertit en blocs i blocs de pisos… anodins…

I diuen que a les xemeneies hi farien 4000 pisos més… per què?! Arghhhh… Jo tampoc en podria comprar un!!! Fa ràbia! Perdre EL símbol de Sant Adrià i una oportunitat única de tenir un centre cultural de referència (si qui ha de posar els calerons els posa i no fa Fòrums des de zero)…

Les dues xemeneies baixes de Badalona. Foto en Blanc i negre

No sé per què, però em ve al cap la Tate Modern… i és que també era una central elèctrica!!!

Aiai… bé, jo no podré votar al referèndum perquè estic empadronada a Badalona, però intentaré fer campanya amb la meva família santadrianenca… 🙂

I és que justament he estat escanejant aquests dies les fotos que vaig fer entre el 1999 i el 2000 a tot el que ja no existeix…

Les teniu a l’àlbum

Al web del Sant Adrià hi van explicant com va el tema…
http://www.sant-adria.net/cat/lanoticia.php?reg=446

Actualització: aquesta tarda, comentant-ho amb el meu pare… m’ha explicat que el meu besavi n’era el porter!!! Jo sabia que el meu avi havia treballat a la Fecsa… però fins i tot el meu besavi hi havia tingut vinculació! Vull fer-hi una visita ja!

7 thoughts on “Les Tres Xemeneies de Sant Adrià

 1. Per mi son bastant importants. encara que vivint a Terrassa les meves visites han sigut escases. Vaig estar fent fotos a una amiga. El paisatge eren la zona de les torres i també els carrers de l’altre banda de la via. ademes crec que ara, es la época de l’any que m’agrada mes com hi cau el sol.

 2. La decisió de l’Alcalde de Sant Adrià de Besos de sotmetre a una consulta popular entre els seus veïns, el mantenir o no les torres de FECSA-ENDESA en el litoral de la nostre comarca, surt de la tònica habitual dels municipis, no es gens normal que el responsable d’un govern local prengui aquest tipus de decisió.

  Aquest fet honora el Sr. Canga. No es fàcil impulsar una ciutat que viu a l’ombra de Barcelona, i que ha perdut gran part del seu litoral, no tan sols per les tres xemeneies de FECSA-ENDESA, si no també, per la incineradora, la depuradora del Besos, la terminal de manteniment de Tramvia, la futura ubicació de la central del cicle combinat que substituirà amb un futur a les tres xemeneies, l’autopista , i les vies del tren.

  Sens fa difícil trobar a tota la Europa Mediterrània una concentració d’equipaments industrials en un espai tant reduït a prop del Mar. No es necessari pensar molt, ni fer grans estudis per arribar a la conclusió de que Barcelona, ha tingut molt que veure amb això.

  El Sr. Canga, Alcalde de Sant Adrià va prometre que traslladaria a la ciutadania un informe sobre la viabilitat econòmica de mantenir o no les Torres de FECSA-ENDESA, prego tinguin en consideració en l’esmentat estudi no només la part econòmica del que costaria mantenir-les, si no a més a més el que es deixa de guanyar si en lloc de les torres, s’ubica un nou barri amb pisos de protecció oficial, espais oberts i equipaments sostenibles amb el seu entorn. Del que es deixa de guanyar mantenint unes Torres de més de 200 metres d’alçada que impedeixen gaudir plenament de la platja. Del que deixa de guanyar Sant Adrià al mantenir el seu litoral pràcticament igual que el últim quart de segle passat, quan ciutats com Badalona i Barcelona, han portat a cap una transformació del seu litoral impressionant, i cap d’elles ha mantingut al seu litoral una indústria l’impacte visual de la qual sigui tant gran com les tres xemeneies .

  Per altra banda seria necessari que al menys els nous veïns del barri de la Mora del Front Marítim de Badalona poguessin participar de forma activa a aquest referèndum, dons veritablement son als que han de conviure amb les tres xemeneies. I és aquí on el Consistori de Badalona hauria de vetllar per aconseguir que al menys un grapat dels seus conciutadans poguessin expressar la seva opinió per allò que els afectarà permanentment.

  Com veieu jo soc partidari del seu enderrocament. Hi ha per tant opinions per tots.

  Salutacions a Tots.

 3. No cal que digui que no estic d’acord amb aquesta opinió… això de que si es conserven no hi haurà lloc per altres coses em sembla que està dit molt a la brava. El terreny on estan situades té segons llegeixo 192 hectàrees… és immens, aneu-hi de visita i ho comprovareu.

  Les xemeneies, les tres juntes de costat no ocupen més que un dels “fantàstics” blocs de pisos que han contruït a Badalona, i són molt més estretes… Es rodegen en dos minuts…

  El que no cal conservar són els dipòsits que ocupen més superfície que les xemeneies, els edifics annexos i mil altres coses que hi ha al recinte… de manera que hi puguin conviure equipaments, un gran parc, pisos (pocs, si us plau!)… i les xemeneies, per suposat!

 4. Penòs q els q no coneixeu el q va supossar aquestes xemeneies a Sant Adrià: Imposició, morts….contaminació, malalaties…us atreviu a “opinar” des de la vostra bicicleta “eco-progre.naturista” de la “meravella” q són—Són una icobna, sí, del franquisme que imposava als arrabals, l’acolliment de tota la merda…Sóc de Sant Adrià i m’avergonyeix llegir aquest “cants” “neorom’antics” dels q no heu patit la merda de la Inbesa, de la FECSA, tota la merda q nosaltres ens emppassavem, mentre vosalytres anaveu a la Universitat… MERDA DE XEMENEIES…MERDA DE GENT Q NI PENSA I Q CREC Q HO SAP TOT… ANEU—

 5. Penòs q els q no coneixeu el q va supossar aquestes xemeneies a Sant Adrià: Imposició, morts….contaminació, malalaties…us atreviu a “opinar” des de la vostra bicicleta “eco-progre.naturista” de la “meravella” q són—Són una icobna, sí, del franquisme que imposava als arrabals, l’acolliment de tota la merda…Sóc de Sant Adrià i m’avergonyeix llegir aquest “cants” “neorom’antics” dels q no heu patit la merda de la Inbesa, de la FECSA, tota la merda q nosaltres ens empassavem, mentre vosaltres anaveu a la Universitat… MERDA DE XEMENEIES…MERDA DE GENT Q NI PENSA I Q CREU Q HO SAP TOT… ANEU—A… LA—

 6. creo q tendriais q ablar de otra cosa como otras personas de contaminacion i cosas asi se enteren de toda la mierda al fial las van a tirar

  q pensais vosotros ¿tienen q tirar las torres o preferis tenerlas cmo monumento?

  lo mejor es monumento¡¡¡¡¡¡¡¡ xD

Comments are closed.